Olej kokosowy nierafinowany 500ml Natur Planet
Dostawa od 15,90 zł
Opis
Olej kokosowy nierafinowany 500ml Natur Planet Olej Kokosowy tłoczony na zimno w Polsce z surowców z Indonezyjskich selekcjonowanych upraw. Ma delikatny, słodki smak i kokosowy zapach. Doskonale nadaje się do spożywania na zimno. Klarowny, nie przypala się. Zawartość Kwasu Laurynowego minimum 50 % Doskonały jako zamiennik masła lub margaryny Stosowany zewnętrznie - doskonale pielęgnuje Cenne właściwości oleju kokosowego znane są od wieków mieszkańcom południowo-wschodniej Azji. W starożytnych Indiach palmę kokosową nazywano drzewem, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia. Tamtejsza ludność czerpie z oleju kokosowego całymi garściami. Piękna cera Azjatek zachwyca cały świat, a badania potwierdzają, że wśród mieszkańców wysp Pacyfiku odsetek osób, umierających na zawał lub udar, w porównaniu z innymi częściami globu jest znikomy. Olej kokosowy virgin (nierafinowany) otrzymuje się w procesie tłoczenia na zimno twardego miąższu orzechów palmy kokosowej. W temperaturze do 40oC pozyskuje się bogactwo witamin i minerałów - witaminy: B, C, E, kwas foliowy, potas, żelazo, fosfor, wapń i magnez. Głównymi składnikami oleju kokosowego są kwasy tłuszczowe nasycone, szczególnie kwas laurynowy. Dzięki średniołańcuchowej budowie kwasów (MCFA - medium chain fatty acids), posiada inne właściwości niż niezdrowe tłuszcze pochodzenia zwierzęcego (np. smalec), zbudowane z długołańcuchowych nasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy o średnim łańcuchu są mniejsze i łatwo przyswajalne - do rozkładu nie potrzebują enzymów trzustkowych. Proces przyswajania rozpoczynają enzymy śliny, co ma bardzo duże znaczenie w przypadku żywienia osób z chorobami trzustki. Są błyskawiczne utleniane w wątrobie i wykorzystywane jako źródło energii do innych procesów w organizmie, co zapobiega ich odkładaniu się w tkance tłuszczowej. Stymulują zatem metabolizm, nie powodują otyłości, a nawet mogą wspomóc utratę wagi. Olej kokosowy virgin ma biały kolor i bez utraty swoich właściwości może zmieniać konsystencję w zależności od temperatury pomieszczenia. Posiada intensywny kokosowy aromat. Właściwości oleju kokosowego nierafinowanego: bakteriobójcze i wzmacniające organizm, przeciwzapalne i antyoksydacyjne, przeciwgrzybicze, dzięki obecności kwasu kaprylowego, antybakteryjne i antywirusowe, co pomocne jest w leczeniu chorób układu pokarmowego, infekcji skórnych i trądziku. Zastosowanie spożywcze: Olej kokosowy posiada temperaturę dymienia bliską 180C, może być więc wykorzystywany do smażenia i pieczenia. Należy jednak unikać długotrwałej obróbki cieplnej oleju, a także tzw. smażenia głębokiego. Jest doskonałym zamiennikiem margaryny lub masła jako dodatek do ciast i pieczywa. Z powodzeniem wykorzystamy go również do przygotowywania sałatek. Ze względu na swój mocno kokosowy aromat nadaje potrawom orientalny smak. Zastosowanie kosmetyczne: Świetnie sprawdzi się jako naturalny krem i maseczka do twarzy oraz odżywka do pielęgnacji dłoni i paznokci. Osoby ze skórą suchą i bardzo suchą, chętnie stosują olej kokosowy jako balsam do ciała po kąpieli. Produkt sprawdza się jako środek łagodzący i nawilżający po goleniu i depilacji. Coraz popularniejszy staje się również peeling z oleju kokosowego. Wystarczy zmieszać go z cukrem i delikatnie masować ciało, by cieszyć się zregenerowanym naskórkiem i odpowiednio odżywioną skórą. Wartości odżywcze: w 100 g w porcji %RWS w porcji Wartości energetyczne: 3404 kJ/828 kcal 513 kJ/126 kcal 6% Tłuszcze 92 g 14 g 20% w tym kwasy tłuszczowe nasycone 86 g 13 g 65% Węglowodany 0 g 0 g 0% w tym cukry 0 g 0 g 0% Białko 0 g 0 g 0% Sól 0 g 0 g 0% *%RWS – Referencyjne Wartości Spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2000 kcal) Przechowywanie: olej kokosowy należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu w lodówce. Kraj pochodzenia surowca: Indonezja Producent: INFO-FARM Michał Staś, u. Poprzeczna 37a, 43-300 Bielsko-Biała Index: NP30
