Opis
Olejek eteryczny Elemi pozyskiwany jest na drodze destylacji parą wodną oleożywicy tropikalnego drzewa Canarium luzonicum. Surowiec znajduje się wewnątrz kory i jest wytwarzany tak długo, jak drzewo jest zdrowe i posiada liście. Elemi pochodzi z rodziny Burseraceae, tej samej, do której należą olejki frankincense i mirra - dzielą wiele właściwości i korzyści, co z pewnością pokazuje długa historia stosowania w produktach kosmetycznych i leczniczych.
